ITRA MemberUTMB 2019 Olympus PathTrekking HellasLA TRAVEL

Αρχική - FAETHON OLYMPUS MARATHON
english greek

Faethon Olympus Marathon, καθαρόαιμο skyrunning στον Όλυμπο

O Faethon Olympus Marathon είναι ένας αγώνας που έχει διαγράψει μια ενδιαφέρουσα τροχιά στο καλεντάρι του Ελληνικού Ορεινού Τρεξίματος. Ενώ τις πρώτες δύο χρονιές διεξαγωγής του, το 2012 και το 2013, οι δρομείς ήταν επιφυλακτικοί στο να δοκιμάσουν την νέα πρόταση για έναν διαφορετικό από τα συνηθισμένα αγώνα στον Όλυμπο. Εντούτοις όμως αυτό άλλαξε πέρυσι και οι συμμετοχές διπλασιάστηκαν αφού η κοινότητα φάνηκε ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσει το κάτι διαφορετικό στο βουνό των Θεών. Ο Faethon Olympus Marathon είναι ένας καθαρόαιμος skyrunning μαραθώνιος με απόσταση 44 χιλιόμετρα και θετική υψομετρική που φτάνει τα 3.600 μέτρα. Η ιδιαιτερότητα του αγώνα που τον κάνει να ξεχωρίζει από οποιονδήποτε άλλον στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι κινείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου σε αλπικά υψόμετρα αφού σχεδόν 30 χιλιόμετρα της διαδρομής του πετάει πάνω από τα 2.000 μέτρα. Διασχίζει 10 κορυφές πάνω απο 2000μ υψόμετρο ενώ ο αθλητής θα έχει την τύχη να τρέξει σε κορυφογραμμές, αλπικά λιβάδια, κόψεις κορυφών, χαράδρες, δασος και σε παλιά ξεχασμένα μονοπάτια. Το Advendure πάντα κοντά στα μεγάλα γεγονότα ορεινού τρεξίματος της χώρας μας θα βρίσκεται στον αγώνα μέσω της απεσταλμένης του Βίκυς Καρπούζα για να αποτυπώσει το μεγαλείο αυτού του ορεινού μαραθωνίου και να σας μεταφέρει εικόνες και εμπειρίες από έναν γνήσιο skyrunning αγώνα. Λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των εγγραφών βρήκαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα Σάκη Πιτένη ο οποίος μας εκμυστηρεύεται τα όνειρα και τις προσδοκίες του για τον αγώνα και όχι μόνο. Ο 34χρονος Σάκης Πιτένης παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας του δεν είναι νέος στον χώρο του βουνού. Σε ηλικία 17 ετών συμμετείχε σε έναν αγώνα περιπέτειας, στο 1ο SALOMON EXPERIENCE στην Ευρυτανία, ενώ μετά ακολούθησε το RENAULT EXPERIENCE, το Pindos Crossing και άλλοι αγώνες. Ο πρώτος αμιγώς ορεινός αγώνας τρεξίματος που συμμετείχε δεν είναι άλλος από τον Ορειβατικό Μαραθώνιο Ολύμπου το 2001. Από εκεί και πέρα αν και με μερικά κενά διαστήματα ανήκει στο άθλημα του ορεινού τρεξίματος που μαζί με την άλλη του αγάπη το Freeride snowboard το οποίο υπηρετεί κι αυτό με το ίδιο πάθος αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.

[Advendure]: Ο Faethon Olympus Marathon διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012. Ποιο ήταν το οργανωτικό σχήμα που ξεκίνησε τον αγώνα; Αλλαγές έχουν γίνει μέχρι σήμερα; Ποιοι είναι οι άνθρωποι ή το οργανωτικό σχήμα «πίσω» από τον Faethon Olympus Marathon? Μπορείς να μας κάνεις μία ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του αγώνα από το 2012 έως και σήμερα;

[Σ. Πιτένης]: Θέλω να σας ευχαριστήσω καταρχήν για τη συνέντευξη. Η ιδέα για τον F.O.M έπεσε στο τραπέζι το 2011, ήταν μια ιδέα του Ζιάκου του Κώστα και του Δημήτρη του Χατζή. Με ενημέρωσαν για τον αγώνα και ενθουσιάστηκα πάρα πολύ, ωστόσο το πρώτο οργανωτικό σχήμα μετά από κάποιες ανακατατάξεις ήταν το εξής Πιτένης Θανάσης, Χατζής Δημήτρης και λίγο αργότερα ήρθε στην παρέα μας ο Δημήτρης ο Κωστούλης. Πορευτήκαμε σαν ομάδα περίπου 3 μήνες και δουλέψαμε αρκετά, αλλά 40 ημέρες περίπου πριν αρχίσει ο 1ος αγώνας για δικούς του λόγους ο Χατζής ο Δημήτρης αποχώρησε από την διοργάνωση του αγώνα. Έτσι έμεινα εγώ με τον συνοδοιπόρο μου τον Δημήτρη τον Κωστούλη να τρέξουμε την πάρα πολύ δύσκολη διοργάνωση του αγώνα. Με ανιδιοτελή βοήθεια από πολλούς φίλους και άπειρο προσωπικό χρόνο και κόπο καταφέραμε να διοργανώσουμε τον 1ο F.O.M. Μετά τον πρώτο αγώνα αποφάσισα να κάνω μια ανοιχτή συνάντηση με φορείς και συλλόγους έτσι ώστε ο αγώνας να στελεχωθεί και με άλλα άτομα που έχουν κοινό όραμα με μας. Τελικά ύστερα από μια πολύωρη και θορυβώδη συνάντηση, σε πείσμα όλων όσων δεν πίστεψαν ότι θα γίνει ο αγώνας αλλά μετά ήρθαν να πάρουν το κομμάτι της δόξας που υποτίθεται τους αναλογούσε, καταλήξαμε στην σημερινή οργανωτική δομή που αποτελείται από τον εμένα, την Βικτωρία Νίκου ως υπεύθυνη επικοινωνίας και βέβαια τον Δημήτρη τον Κωστούλη. Επιπλέον όλοι οι ορειβατικοί σύλλογοι της επαρχίας έχουν από έναν εκπρόσωπο στον αγώνα. Προσωπικά για μένα ο αγώνας ήταν ένα όνειρο, το οποίο έγινε πραγματικότητα, ένα όνειρο που ούτε τα “βαρίδια”, ούτε οι σωτήρες της τελευταίας στιγμής κατάφεραν να μετατρέψουν σε εφιάλτη.


[Advendure]: Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στην μνήμη του γνωστού Απόστολου Τσουρέκα από τον Κοκκινοπηλό ο οποίος απεβίωσε το 2011. Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια παραπάνω για τον άνθρωπο που έχει δανείσει το όνομά του στον Faethon Olympus Marathon; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να του αφιερώσετε τον αγώνα;

[Σ. Πιτένης]: Ο Απόστολος Τσουρέκας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, αλλά η καταγωγή του προέρχεται από τον Κοκκινοπλό Ελασσόνας. Σπούδασε στη Γερμανία Διοίκηση Επιχειρήσεων, όπου ταυτόχρονα εργαζόταν. Διαδέχθηκε τον πατέρα του, Αθανάσιο Τσουρέκα και ανέπτυξε την οικογενειακή εταιρεία μεταφορών «Αθ. Τσουρέκας Α.Ε.», καθιστώντας την σε μια από τις μεγαλύτερες μεταφορικές επιχειρήσεις στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών στην Ελλάδα. Μετά από μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, ασχολήθηκε με τα κοινά, όπου εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης από το 1998 μέχρι το 2010. Με το αξίωμα αυτό, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μέλος του Δ.Σ. του Ο.Λ.Θ. και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Εταιρίας Πληροφόρησης - Θεάματος και Επικοινωνίας. Επίσης, διακρίθηκε ως πρόεδρος του Βόλει του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ επί 8 χρόνια, καθώς και ως αντιπρόεδρος του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ. Η οικογένια Τσουρέκα πάντα ήταν δίπλα στο χωριό του Κοκκινοπλού, έχει κατασκευάσει στο χωματόδρομο Κοκκινοπλού-Πέτρας Ολύμπου την ξακουστή Βρύση Τσουρέκα. Ο Απόστολος ήταν άνθρωπος της παράδοσης και διοργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων στον Κοκκινοπλό. Ήταν ένα ζεστό καλοκαιριάτικο απόγευμα στον Κοκκινοπλό αρχές Ιουνίου του 2012,γυρίζαμε από το καθάρισμα του μονοπατιού της Σταλαματιάς. Θυμάμαι σταματήσαμε στην ταβέρνα του Σιαμάτρα να πιούμε κάτι. Εκεί ήταν και ο Θάνος Τσουρέκας, γιός του Απόστολου Τσουρέκα. Μας ρώτησε από περιέργεια ποιοι ήμασταν και τι κάναμε έτσι ντυμένοι και με εργαλεία στα χέρια. Του εξηγήσαμε ότι ετοιμάζαμε τον 1ο F.O.M. ‘Εμεινε με το στόμα ανοιχτό και μας είπε και ο πατέρας μου αυτό θα ήθελε να κάνει για το χωριό. Τα άλλα όλα είναι απλώς ιστορία. Η οικογένεια Τσουρέκα είναι από τότε δίπλα μας τόσο χρηματικά ως ο μεγάλος χορηγός του αγώνα, όσο και ηθικά δείχνοντας έμπρακτα τον τρόπο πώς στηρίζουμε τον τόπο μας και τους ευχαριστούμε πολύ.

[Advendure]: Για πολλούς που ίσως δεν γνωρίζουν ο Faethon Olympus Marathon είναι άλλος ένας ορεινός Μαραθώνιος στον Όλυμπο. Τι το ξεχωριστό έχει σαν αγώνας; Γιατί ένας αθλητής να τον επιλέξει σε σχέση με τους άλλους αγώνες που διεξάγονται στο βουνό των Θεών;

[Σ. Πιτένης]: Μόνο από το όνομα του είναι ξεχωριστός: «ΦΑΕΘΩΝ», ένας από τους γιούς του Ήλιου που με το άρμα του πατέρα του διέγραφε ουρανόδρομους μέχρι που έκαψε τα πάντα και τον γκρέμισαν. Ο Φαέθων είναι ένας ουρανόδρομος στην ουσία, ένας αγώνας που κινείται μεταξύ ουρανού και γης. Όταν σχεδιάζαμε τον αγώνα, είχαμε ήδη αποφασίσει ότι θα ήταν κάτι τελείως διαφορετικό απο αυτό που βλέπαμε στους άλλους αγώνες. ‘Έτσι εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο το άγονο περιβάλλον του Θεσσαλικού Ολύμπου. Ο αθλητής στον Φαέθωνα θα τρέξει στις ατέλειωτες κόψεις του Θεσσαλικού Ολύμπου ακροβατώντας πολλές φορές και έχοντας την αίσθηση ότι πετάει, θα περιπλανηθεί χωρίς μονοπάτια στις άγνωστες γωνιές του βουνού, θα περάσει μέσα από σύννεφα ομίχλης, θα τρέξει για 30χιλ περίπου σε υψόμετρο πάνω από 2000μ,θα περάσει από τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας το Σκολιό (2911μ) ακριβώς απέναντι από τον Μύτικα, θα αισθανθεί στο έπακρο την μεγαλοπρέπεια των ψηλών κορυφών που περνά και την απομόνωση που προσφέρει η διαδρομή. Μα πάνω από όλα θα νοιώσει το μυστήριο και τη μαγεία που προσφέρει ο άγνωστος Θεσσαλικός Όλυμπος. Θα σας πως μόνο ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής η οποία έτσι όπως είναι σχεδιασμένη ο αθλητής κάνει μια ολοκληρωμένη διάσχιση του Θεσσαλικού Ολύμπου και αυτό ήταν ένα στοιχείο που δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στο σχεδιασμό του αγώνα. Σίγουρα πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τον θεσσαλικό Όλυμπο, η πόλη του Λιτόχωρου αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό, τρέχοντας όμως τον Φαέθοντα σου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτείς και να γνωρίζεις και αυτήν την πλευρά του μυθικού βουνού. Αυτά τα στοιχεία κάνουν τον F.O.M έναν αγώνα τελείως διαφορετικό που με τη φιλοσοφία του διαγράφει τη δική του ξεχωριστή πορεία στο ορεινό τρέξιμο.

[Advendure]: Θα θέλαμε να μας εκμυστηρευτείς το όραμα της οργανωτικής επιτροπής για τον αγώνα. Πως ονειρεύεστε τον Faethon Olympus Marathon, αν έχετε σαν σκοπό στο μέλλον την διεθνή αναγνώριση και αν κάνετε κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

[Σ. Πιτένης]: Το όραμα της οργανωτικής επιτροπής ήταν καταρχήν να γίνει ο F.O.M και να στηθεί σε τέτοιες βάσεις ώστε και εμείς να αποχωρίσουμε να συνεχίσει να γίνεται. Αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικό δε θέλαμε έναν αγώνα πυροτέχνημα. Η διεθνής αναγνώριση έρχεται πρώτα με την εγχώρια αναγνώριση και κακά τα ψέματα δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Θέλουμε να ανεβάσουμε και άλλο τις συμμετοχές και τις παροχές στους αθλητές, να διαφημίσουμε την περιοχή μας και να κάνουμε τον Κοκκινοπλό τόπο προορισμού για το ορεινό τρέξιμο. Ο αγώνας είναι αυτό που ακούμε όλο και συχνότερα τελευταία, πυλώνας ήπιας μορφής αξιοποίησης του βουνού. Πρώτα θα πρέπει να αποδείξεις ότι αυτό που κάνεις εδώ έχει μέλλον και σέβεται τους αθλητές και το ίδιο το βουνό. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι και οι κριτές του αγώνα σου, αν τους σέβεσαι τότε η δική τους προσέλευση και διαφήμιση θα σου δείξει ότι ήρθε ο καιρός να κάνεις το βήμα παραπάνω. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει στο άμεσο μέλλον μα διεθνής αναγνώριση. Ήδη είμαστε σε επαφές με συλλόγους του εξωτερικού και με μια κορυφαία εταιρία με είδη και αξεσουάρ για τρέξιμο, επιπλέον έχουμε την πρώτη γυναικεία διεθνή συμμετοχή.


[Advendure]: Πέρυσι ο αριθμός των συμμετοχών στον αγώνα εκτοξεύθηκε πλησιάζοντας σχεδόν τις 200, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν των 2 πρώτων ετών. Ποιος είναι φέτος ο αναμενόμενος αριθμός συμμετοχών με βάση τον ρυθμό των εγγραφών οι οποίες συνεχίζονται ακόμη μέχρι τις 20 Μαϊου; Είστε ευχαριστημένοι;

[Σ. Πιτένης]: Πράγματι πέρυσι ο αγώνας εκτοξεύτηκε από πλευράς συμμετοχών, απόρροια των πολύ καλών κριτικών από τους αθλητές και της προβολής του αγώνα. Φέτος η οικονομική κρίση σίγουρα θα επηρεάσει την προσέλευση. Αυτό που παρατηρώ έως τώρα είναι η συμμετοχή αρκετών νέων αθλητών στον αγώνα οι οποίοι ηλικιακά είναι ανάμεσα από 30 έως 40 χρόνων, ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο για μένα. Επίσης ο πυρήνας των αθλητών που ξεκίνησαν να έρχονται από τον πρώτο αγώνα συνεχίζει να υπάρχει. Θέλω να πιστεύω ότι μαζί και με τον F.O.M trail θα τρέξουν στον αγώνα περίπου 400 άτομα και το λέω αυτό, γιατί πάντα τις τελευταίες μέρες των εγγραφών κορυφώνονται οι συμμετοχές.

[Advendure]: Φέτος για πρώτη φορά διεξάγεται και μικρότερος αγώνας 14 περίπου χιλιομέτρων με την ονομασία FOM Trail. Μπορείς να μας δώσεις κάποιες λεπτομέρειες παραπάνω για αυτόν;

[Σ. Πιτένης]: Πράγματι φέτος θα γίνει και ένας μικρότερος αγώνας ο Faethon trail. Από πέρυσι το είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι εκτός του F.O.M, που μπορούν να τον τρέξουν μόνο ολοκληρωμένοι αθλητές θα έπρεπε να γίνει και ένας μικρός και σχετικά εύκολος αγώνας, ένας αγώνας για άτομα που θέλουν να μυηθούν στο ορεινό τρέξιμο, που θέλουν απλώς να πάρουν μια εμπειρία, αλλά και για τον ίδιο τον ντόπιο πληθυσμό να τον φέρουμε πιο κοντά στο τρέξιμο αλλά και στον Όλυμπο. Για τη διαδρομή δε δυσκολευτήκαμε καθόλου, επιλέξαμε το αρχαίο μονοπάτι που ένωνε τη Θεσσαλία με την Πιερία, το μονοπάτι που περπάτησαν Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Ρωμαίοι Κλέφτες και αργότερα Αντάρτες. Ο αγώνας ξεκινάει από την πλατεία του γραφικού Κοκκινοπλού διασχίζει το δάσος περιμετρικά από το χωριό κινούμενος σε υψόμετρο γύρο στα 1200μ με 1300μ,περνάει από τις Βρύσες Αβιντί, Τζανούλη, Τσουρέκα και Σαφέτι τερματίζοντας στην πλατεία του χωριού. Η διαδρομή είναι απόστασης περίπου 14χιλ,υψομετρικής διαφοράς 600μ και κινείται σε δασικό μονοπάτι και σε χωματόδρομο, ένας αγώνας πραγματικά για όλους. Επιλέξαμε να τον κάνουμε το Σάββατο 11 Ιουλίου έτσι ώστε οι αθλητές του F.O.M TRAIL να μπορέσουν την Κυριακή 12 Ιουλίου να παρακολουθήσουν τον F.O.M αλλά και να δώσουμε στον αγώνα τη μορφή διήμερου Φεστιβάλ, παρατείνοντας την παραμονή των αθλητών και των θεατών στην περιοχή μας. Κάτι το οποίο η Ελασσόνα το έχει απόλυτη ανάγκη. Ο F.O.M. TRAIL είναι ένας αγώνας εισαγωγή στο ορεινό τρέξιμο και μάλιστα στις πλαγιές του Ολύμπου. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του αγώνα www.faethonolympusmarathon.gr

[Advendure]: Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας ενός αγώνα εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, είναι όπως έχουμε διαπιστώσει και η ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, τόσο σε χορηγικό όσο και σε εθελοντικό επίπεδο. Πόσο ευχαριστημένοι είστε σε αυτόν τον τομέα;

[Σ. Πιτένης]: Νομίζω ότι αυτή η ερώτηση είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Σε τέτοιες περιόδους οικονομικής κρίσης η ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι το λιγότερη απαραίτητη. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί σε αυτό το θέμα. Ο Δήμος Ελασσόνας αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό μας, βοηθώντας οικονομικά αλλά και υλικά. Επίσης όλοι οι ορειβατικοί σύλλογοι της Επαρχίας (Ελασσόνας, Σπαρμού, Καλυβίων , Ολυμπιάδας) ο ποδηλατικός σύλλογος Ελασσόνας, το Δίκτυο Περραιβία και βέβαια οι Έλληνες Διασώστες που φροντίζουν για την ασφάλεια των αθλητών.

Οι τοπικές επιχειρήσεις HAMOS PLACE της οικογένειας Χάμου, το RIVER SIDE της οικογένειας Μεζίλη, το Κτήμα Μπέλλου, το Μέλι Ανθέων της Οικογένειας Σούλιου, το κατάστημα ανταλλακτικών Πιτένη, το πρατήριο Χατζούλη και βέβαια τον μασέρ του αγώνα Σπύρο Κορδάμπαλο.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι εφημερίδες Έκδοση, Αναγνώστης και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Κιβωτός, Ράδιο Ελασσόνα, PARTY FM. Επίσης η ηλεκτρονική εφημερίδα Elassona-city.gr

Για το τέλος άφησα τους αφανείς ήρωες αυτού του αγώνα (όσοι διοργανώνουν αγώνες καταλαβαίνουν) τους εθελοντές του F.O.M, ανθρώπους που με ανιδιοτέλεια και με αγάπη σκαλίζουν για μέρες μονοπάτια, κουβαλάν υλικά στο βουνό, στέκονται στους σταθμούς έτοιμοι να υποδεχτούν τους αθλητές και που μετά το τέλος του αγώνα συνεχίζουν το ίδιο ακούραστα στo μάζεμα. E λοιπόν, για όλους αυτούς το λιγότερο που έχω να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ.

[Advendure]: Εκτός βέβαια από την τοπική κοινωνία η οποία μπορεί να συμβάλλει με τον δικό της τρόπο, ένας αγώνας του μεγέθους και του βεληνεκούς του Faethon Olympus Marathon χρειάζεται και την στήριξη εταιρειών / χορηγών. Εσείς σαν διοργάνωση τι κινήσεις έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση. Υπήρξε ανταπόκριση και αν ναι, από ποιους;


[Σ. Πιτένης]: Όταν ξεκινήσαμε τον F.O.M στόχος μας ήταν ο αγώνας οικονομικά να μπορέσει να είναι αυτόνομος. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν χρειάζεσαι μεγάλους χορηγούς οι οποίοι θα προσφέρουν το κάτι παραπάνω. Το πρόβλημα βέβαια στη χώρα μας είναι ότι φτάσαμε να διοργανώνουμε πάνω από 100 αγώνες ορεινού τρεξίματος και να έχουμε πολύ λιγότερους μεγάλους χορηγούς, οπότε όπως καταλαβαίνεις γίνεται από όλους μας ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να προλάβουμε τους χορηγούς μην τυχόν και κλείσουν κάπου αλλού. Εμείς βέβαια σαν F.O.M εστιάσαμε σε συγκεκριμένους χορηγούς με βάση τα χαρακτηριστικά και τη διαφορετικότητα του ίδιου του αγώνα.

Έτσι εκτός βέβαια της Οικογένειας Τσουρέκα, από πέρυσι έχουμε δίπλα μας την εταιρία DYNAFIT του κ. Κλαουδάτου, την εταιρία TECNICA του κ.Μπούμπα, την εταιρία αθλητικών ειδών SAKORAFA, την εταιρία ΟΛΥΜΠΟΥ ΒΟΤΑΝΑ της οικογένειας Χαλκιά και από φέτος έχουμε μαζί μας το εξειδικευμένο κατάστημα GEORGIADIS STORE.

Σαν διοργάνωση έχουμε κάνει ένα ολοκληρωμένο χορηγικό πακέτο. Περιλαμβάνει τηλεοπτικά σποτάκια, μην ξεχνάμε πέρυσι το σποτ του αγώνα έπαιζε σε όλα τα κανάλια, ραδιοφωνικά σποτ, συνέντευξη τύπου παρουσία του χορηγικού μπάννερ, after race spot, δελτία τύπου και φυσικά ευχαριστήρια σε όλα τα site που σχετίζονται με το ορεινό τρέξιμο και όχι μόνο. Επίσης παρουσία στο site της διοργάνωσης www.faethonolympusmarathon.gr. Με όπλο μας το brand name που λέγεται Όλυμπος κινούμαστε στοχευόμενα στην συνεργασία μας με χορηγούς δημιουργώντας πάνω από όλα μια υγιή σχέση μαζί τους.

[Advendure]: Όπως θα έχεις διαπιστώσει και εσύ μέσω του Ετήσιου Απολογισμού Ορεινού Τρεξίματος του Advendure, το άθλημα έχει αλματώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια, και βέβαια ο Faethon Olympus Marathon έχει παίξει τον δικό του ρόλο στην αύξηση αυτή. Ποιος νομίζεις είναι ο λόγος αυτής της ασταμάτητης πορείας; Ποιες είναι κατά την γνώμη σου οι κινήσεις που πρέπει να κάνει όλη κοινότητα Ορεινού Τρεξίματος (διοργανωτές – αθλητές – χορηγοί) έτσι ώστε η πορεία αυτή να συνεχιστεί η πορεία αυτή;

[Σ. Πιτένης]: Η αλήθεια είναι ακριβώς αυτή. Πριν μερικά χρόνια οι αγώνες ορεινού τρεξίματος μετριόνταν στα δάχτυλα των χεριών μας και τώρα έχουμε φτάσει σε τριψήφιο αριθμό. Κατά την άποψη μου η οικονομική κρίση έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό. Πολλοί αθλητές που ασχολούνταν με ακριβότερα αθλήματα στράφηκαν στο ορεινό τρέξιμο που χρειάζεσαι όρεξη και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για να τρέξεις, η είσοδος κάποιων χορηγών στους αγώνες έφερε μεγαλύτερη προβολή στο άθλημα και αυτή η προβολή ώθησε πολλούς αθλητές να διοργανώσουν αγώνες στα μέρη τους. Οι αγώνες πλέον είναι μιας πρώτης τάξεως διαφήμιση για κάθε περιοχή της χώρας μας και αυτό το αντιλήφτηκαν και οι τοπικοί φορείς που πλέον μπήκαν πιο δυναμικά στο παιχνίδι. Το ορεινό τρέξιμο επιπλέον έφερε πολύ κόσμο σε επαφή με τη φύση, γνώρισαν άγνωστα βουνά και περιοχές της χώρας μας. Το ορεινό τρέξιμο είναι ένα ασταμάτητο ταξίδι στο τραχύ ανάγλυφο της πατρίδας μας. Νομίζω ότι έφτασε ο καιρός να συζητήσουμε το θέμα της διαχείρισης των πολλών πλέον αγώνων στη χώρα μας. Θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να σκεφτούμε τι θέλουμε από εδώ και πέρα. Θέλουμε ένα ορεινό τρέξιμο ανεξέλεγκτο, με τους αγώνες και τους διοργανωτές να λειτουργούν ατομικά ή πρέπει πλέον όλοι οι διοργανωτές να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε: Δε θεωρώ ότι το ορεινό τρέξιμο μπορεί και πρέπει να μπει σε καλούπια, απλά κάποιοι απλοί κανόνες λειτουργίας των αγώνων που θα αφορούν την ασφάλεια των αθλητών, τη σήμανση των μονοπατιών, την προστασία του ίδιου του βουνού, τα κριτήρια συμμετοχής στους αγώνες αλλά και να μην ξεχνάμε την προστασία του ίδιο του ορεινού τρεξίματος από εξωγενής παράγοντες είναι κάποια από τα θέματα που πρέπει να λυθούν . Επίσης για κάποια θέματα που δημιουργήθηκαν (πχ ΣΕΓΑΣ) είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δρομική κοινότητα να συζητήσει για πρώτη φορά. Θεωρώ λάθος όμως να παίρνονται ατομικές πρωτοβουλίες για θέματα που αφορούν όλη τη δρομική κοινότητα και μάλιστα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προτείνω από εδώ μέσα κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος να γίνεται μια συνάντηση, ένα συνέδριο όλων των διοργανωτών αγώνων για αυτά ακριβώς τα θέματα. Με αυτόν τον τρόπο και οργανωτικά θέματα θα λύσουμε αλλά προπάντων θα μπορέσουμε να κάνουμε το ορεινό τρέξιμο ακόμα πιο ελκυστικό και να δώσουμε στους νέους αθλητές κίνητρα για να συμμετέχουν στους αγώνες.

[Advendure]: Σε ευχαριστούμε για αυτή την τόσο όμορφη κουβέντα, και σας ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στο δύσκολο έργο της προετοιμασίας για τον αγώνα.

Faethon Olympus Marathon: Τελευταία νέα, παράταση εγγραφών!

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι εγγραφές για τον F.O.M 44km 3600+, τον ημιμαραθώνιο Rupicapra 20km 1500+ και τον Faethon trail 13km 500+, οι οποίες έχουν φτάσει τις 230, 80  και 50 αντίστοιχα. Οι αγώνες θα γίνουν: το Σάββατο 9 Ιουλίου ο Faethon Trail και την Κυριακή 10 Ιουλίου οι F.O.M και RUPICAPRA.

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος η οργανωτική επιτροπή διοργανώνει για πρώτη φορά τον αγώνα RUPICAPRA 20km 1500+ δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλούς αθλητές να τρέξουν έναν μικρότερο αγώνα, μικρογραφία του  F.O.M.

Παρατηρώντας την αυξημένη ζήτηση των τελευταίων ημερών, η οργανωτική επιτροπή του FAETHON OLYMPUS MARATHON αποφάσισε την παράταση της περιόδου εγγραφών - εγγραφή και πληρωμή- έως και την Παρασκευή 20 Μαΐου τόσο για τον F.O.M 44km. όσο και για τον ημιμαραθώνιο Rupicapra 20km.,

Επίσης, θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως οι εγγραφές για τη δωρεάν μεταφορά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη (για τα 44 χιλ και τα 20 χιλ) θα ανακοινωθούν μέσο επίσημου δελτίου τύπου της διοργάνωσης αρχές Ιουνίου και με προσωπικό email στους αθλητές που έχουν τακτοποιηθεί οικονομικά.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του αγώνα www.faethonolympusmarathon.gr

Για την οργανωτική επιτροπή

Α. Πιτένης - Δ.Κωστούλης - Β.Νίκου

Faethon Olympus Marathon: Faethon Olympus Marathon και Dynafit συνεχίζουν μαζί και φέτος!

Ο F.O.M και η DYNAFIT  ανανέωσαν  την συνεργασία τους  για τον 6ο F.O.M  που θα γίνει στις 8-9 Ιουλίου 2017 στον Κοκκινοπλό Ελασσόνας. Πρόκειται για μία σημαντική συνεργασία που στηρίζεται στο ίδιο όραμα και αρχές όσων αφορά τη διοργάνωση αγώνων βουνού , με πυρήνα πάντα τον σεβασμό τόσο στο περιβάλλον όσο και στον αθλητή. Άλλωστε τόσο η οργανωτική επιτροπή του αγώνα τα τελευταία 6  χρόνια,  όσο και η ίδια η εταιρία στην Ελλάδα έχουν αποδείξει ότι οι συνεργασίες πάνω σε σωστές και υγιείς βάσεις αποδίδουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Φέτος θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε σύσσωμη την ομάδα της DYNAFIT GREECE που αποτελείται από τους  Σταύρο Μπαλιώτη , Αρώνη Πλάτων , Κώστα Γιαννόπουλο, Φωτεινή  Κολώκα και Δημήτρη Ελευθερίου .

Λίγα λόγια για την DYNAFIT:

Έχοντας τις ρίζες της στους Δολομίτες του Ν. Τιρόλο και μια ιστορία πάνω από 70 έτη στη σχεδίαση και κατασκευή εξοπλισμού για ορειβατικές δράσεις , δικαιωματικά πλέον έχει τον τίτλο μιας από τις πιο εξειδικευμένες εταιρίες στο χώρο της αθλητικής βιομηχανίας. Η DYNAFIT παρά την τεράστια εμπορική της άνοδο τα τελευταία χρόνια , παραμένει μια εταιρία που τη «τρέχουν» αθλητές με κοινό όραμα και μεγάλο πάθος για το βουνό. O Benedikt Boehm CO της DYNAFIT ,  παραμένει ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν στο ενεργητικό τους τόσο σημαντικές  “speed ascents” στα Ιμαλάια αλλά και στον δικό μας Όλυμπο. Η DYNAFIT έμπρακτα τα τελευταία χρόνια στηρίζει Ελλάδα χειμώνα και καλοκαίρι αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας στον ορεινό αθλητισμό . Το 2017 η συλλογή trail running της αγαπημένης μας εταιρίας , καλύπτει τις ανάγκες των αθλητών σε όλα τα επίπεδα , από μικρούς / γρήγορους αγώνες μέχρι τους πιο απαιτητικούς ULTRA . Ο FAETHON Olympus Marathon , αποτελεί για τη DYNAFIT ένα αγώνα σταθμό στα ελληνικά αθλητικά δρώμενα , αφού με το απαιτητικό του τερέν δοκιμάζει πραγματικά τον εξοπλισμό και δίνει την δυνατότητα στους αθλητές να αξιολογήσουν τη σχεδιαστική και κατασκευαστική του ποιότητα .

Faethon Olympus Marathon: Σημαντικές παροχές και φέτος, μεγάλος χορηγός το ταξιδιωτικό γραφείο L.A TRAVEL

Η οργανωτική επιτροπή του F.O.M πιστή στην φράση ¨δίπλα στον αθλητή¨ και αντιλαμβανόμενη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες των καιρών μας, αποφάσισε και φέτος να προσφέρει στους αθλητές υψηλού επιπέδου παροχές. Λεωφορεία θα αναλάβουν τη δωρεάν μετακίνηση αθλητών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη ( για τον F.O.M. 44 χιλ. και για τον RUPICAPRA 20 χιλ.) όπως γίνεται κάθε χρόνο ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και το δρομολόγιο των λεωφορείων θα ανακοινωθούν σύντομα. Όσοι αθλητές επιθυμούν μπορούν να φιλοξενηθούν δωρεάν στις κατασκηνώσεις του Κοκκινοπηλού (σε κρεβάτια ή αν επιθυμούν σε σκηνή) ή να επιλέξουν κάποιο τοπικό ξενοδοχείο με μειωμένες τιμές για τους αθλητές .(βλέπε ιστοσελίδα αγώνα) Σε όλους τους αθλητές των 44 χιλ θα προσφερθεί ένα δωρεάν γεύμα στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού μετά τη λήξη του αγώνα. Θα δοθούν: Κύπελλο για τον πρώτο αθλητή ως 25 ετών που θα τερματίσει. Κύπελλα στους τρεις πρώτους άντρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες. Μετάλλια σε όλους τους αθλητές που θα τερματίσουν τον αγώνα. Κύπελλο στον πρώτο αθλητή άνω των 50 ετών. Για τον αγώνα των 44χιλ (F.O.M) και το ποσό των 30 ευρώ που καταβάλλει ο αθλητής για την εγγραφή του, εκτός όσων προηγήθηκαν, λαμβάνει μαζί με τον αριθμό στο RACEBAG : ένα τεχνικό μπλουζάκι γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών, καθώς και δώρα – προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, δυο τζελάκια γνωστής εταιρείας. Για τον αγώνα των 20χιλ (RUPICAPRA) και το ποσό των 20 ευρώ που καταβάλλει ο αθλητής για την εγγραφή του λαμβάνει μαζί με τον αριθμό του στο RACEBAG: μια τεχνική κορδέλα γνωστής αθλητικής εταιρίας , δώρα και παραδοσιακά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, ένα τζελάκι γνωστής εταιρίας . Μετά το τέλος του αγώνα θα δοθεί στους αθλητές παραδοσιακή μπαγκέτα-σάντουιτς και χυμός από ντόπιους παραγωγούς. Επίσης συνεχίζοντας τον σχεδιασμό για την εύρεση χορηγών που πραγματικά πιστεύουν και θέλουν να προωθήσουν τον F.O.M σας ανακοινώνει την συνεργασία με το κορυφαίο ταξιδιωτικό γραφείο L.A TRAVEL που πλέον θα αναλάβει να οργανώσει και να υλοποιήσει τις δωρεάν μετακινήσεις των αθλητών. Λίγα λόγια: To Luxury & Amusement travel (L.A TRAVEL) δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 με έδρα την Λάρισα από το μεράκι και την αγάπη των ιδρυτών του για ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Πλέον οργανώνει και υλοποιεί: εβδομαδιαίες οργανωμένες εκδρομές καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα για το Μπάνσκο της Βουλγαρίας, οργανωμένες φοιτητικές εκδρομές, ατομικά και επαγγελματικά ταξίδια, ταξίδια συλλόγων ή ομάδων, κρουαζιέρες και ταξίδια ιστιοπλοΐας. Πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα www.latravel.gr. Η οργανωτική επιτροπή επιθυμεί να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των αθλητών μέσω της αναγνώρισης της τεράστιας προσπάθειάς τους και της έμπρακτης επιβράβευσής τους. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλέφωνα επικοινωνίας, σχόλια, μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω της ιστοσελίδας του αγώνα: www.faethonolympusmarathon.gr Για τον F.O.M Ο πρόεδρος: Πιτένης Θανάσης O γραμματέας: Κωστούλης Δημήτρης H υπευθ.δημ.σχέσεων: Νίκου Βίκυ

O Transgrancanaria ανοίγει τον χορό!

Για άλλη μια χρονιά ο Transgrancanaria, ένας από τους πιο σημαντικούς αγώνες στο διεθνές καλεντάρι, ανοίγει την σεζόν, δίνοντας την ευκαιρία όχι μόνο σε αρκετούς ελιτ αλλά και σε χιλιάδες αθλητές να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους μετά από την αγωνιστική "χειμερία νάρκη". Ο αγώνας στα Κανάρια Νησιά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη αίγλη, όχι άδικα, αφού εκτός της πανέμορφης διαδρομής η οποία διασχίζει μεγάλο μέρος του νησιού, αποτελεί και στόχο μερικών από τους κορυφαίους αθλητές παγκοσμίως.

Ο Transgrancanaria διεξάγεται από το 2003 και από την πρώτη διοργάνωση με τις 65 συμμετοχές, έχουν περάσει πραγματικά έτη φωτός. Ο αγώνας έχει χιλιάδες συμμετοχές και στις 4 αγωνιστικές διαδρομές του και φέτος για πρώτη φορά έγιναν sold out όλες. Πέρυσι στον αγώνα είχαμε αρκετές και αξιόλογες ελληνικές συμμετοχές: Αμαλία Ματθαίου, Slawomir Matras, Σταύρος Στεφανής και αρκετοί άλλοι έλληνες και ελληνίδες. Ο πρώτος έλληνας που είχε αγωνιστεί στο νησί ήταν ο Κώστας Τσαντός το 2011!

Συνοπτικά, στα πλαίσια του αγώνα ο οποίο φέτος θα διοργανωθεί το τριήμερο 1-3 Μάρτη, θα διεξαχθούν 4 αγωνιστικές διαδρομές:

 • Τransgrancanaria: 119km. 7.000μ. D+, 31 ώρες.
 • Advanced: 83km. 4.700μ D+, 24 ώρες.
 • Maraton: 42km. 4.000μ D+, 14 ώρες.
 • Starter: 24km, 1.800μ D+, 10 ώρες.

Δεν είναι λίγοι οι καλοί αθλητές που θα προτιμήσουν τα Κανάρια Νησιά για ένα πρώιμο αγωνιστικό αλλά και κυριολεκτικό "ζέσταμα" μετά από τους κρύους μήνες του χειμώνα. Μεγάλο όνομα αναμφισβήτητα αποτελεί ο θρύλος του UTMB, Marco Olmo ο οποίος θα αγωνιστεί στην διαδρομή των 83χλμ. Συνοπτικά μερικά κορυφαία ονόματα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν:

 • Transgrancanaria 119km: Miguel Heras (Ισπανία), Nerea Martinez (Ισπανία), Sebastien Chaigneau (Γαλλία), Zigor Iturrieta (Ισπανία), Carlos Sa (Πορτογαλία), John Tidd (ΗΠΑ)
 • Advanced 83km: Julia Bottger (Γερμανία), Marco Olmo (Ιταλία), Philipp Reiter (Γερμανία), Ryan Sandes (Ν.Αφρική)
 • Maraton 42km: Emelie Forsberg (Σουηδία), Nuria Dominguez (Ισπανία)


Μεγάλη απούσα η Lizzy Hawker αφού ενώ αναμενόταν να συμμετάσχει στον μεγάλο αγώνα, ακύρωσε την συμμετοχή της την τελευταία στιγμή αφού ακόμα είναι σε φάση αποκατάστασης από τραυματισμό.

Μεγάλο λοιπόν το ενδιαφέρον στο άνοιγμα της διεθνούς αγωνιστικής σεζόν και μένει να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αθλητές που αναμένεται να έχουν πάνω τους στραμένα τα φώτα της δημοσιότητας τους επόμενους μήνες.

Στο εν τω μεταξύ ας δούμε στο πρώτο επεισόδιο της 4ης σεζόν σειράς Get Ready For, πως προετοιμάζεται ο Sebastien Chaignaeu για τον αγώνα!

Για περισσότερες πληροφορίες στο http://www.transgrancanaria.net/

πηγή a-z.gr

Nova Sports

 • Faethon Olympus Marathon
 • Faethon Olympus Marathon
 • Faethon Olympus Marathon
 • Faethon Olympus Marathon
 • Faethon Olympus Marathon
 • Faethon Olympus Marathon

Ostracon
Blackroll
Blackroll


irun

Copyright (C) 2011-2020 Faethon Olympus Marathon. All rights reserved.
Σωτήρης Σούλιος yiam Ολύμπου Βότανα Δίκτυο Περραιβία Μπέλλης monopolio
Κτήμα Μπέλλου Σάκης Νίκου Συνάντηση OLYMPUS AROMA Baliotis Δημάτης Lo cafe
drclub Dynafit Τσιάτσικας Γεωργιάδης Κώστας Ζήβης Γεώργιος & ΥΙΟΣ River Side